Premiul Nobel pentru Fizică 2022: cum au încercat să schimbe lumea câștigătorii din acest an

de: Andrei Tilimpea
05 10. 2022

Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger sunt premiați pentru descoperiri în domeniul mecanicii cuantice.

Alain Aspect din Franța, John Clauser din Statele Unite și austriacul Anton Zeilinger au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2022 pentru „experimentele cu fotoni inseparabili, stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionierat în știința informației cuantice”, a declarat organismul care acordă premii.

Descoperirile lor au aplicații semnificative, de exemplu, în domeniul criptării.

„Știința informației cuantice este un domeniu vibrant și în dezvoltare rapidă”, a spus Eva Olsson, membru al comitetului Nobel. „Are implicații largi și potențiale în domenii precum transferul securizat de informații, calculul cuantic și tehnologia de detectare.

„Originea sa poate fi urmărită în cea a mecanicii cuantice”, a spus ea. „Predicțiile sale au deschis porțile către o altă lume și, de asemenea, au zdruncinat chiar fundamentele modului în care interpretăm măsurătorile.”

În timp ce fizicienii abordează adesea probleme care par la prima vedere a fi departe de preocupările cotidiene – particule minuscule și misterele vaste ale spațiului și timpului – cercetările lor oferă bazele multor aplicații practice ale științei.

Anul trecut, premiul a fost acordat celor trei oameni de știință – Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi – ale căror lucrări au ajutat la explicarea și prezicerea forțelor complexe ale naturii, extinzând astfel înțelegerea noastră asupra schimbărilor climatice.

Premiile din această săptămână

O săptămână plină de anunțuri ale Premiului Nobel a început luni, cu omul de știință suedez Svante Paabo primind premiul în medicină pentru dezvăluirea secretelor ADN-ului Neanderthal care au oferit informații cheie asupra sistemului nostru imunitar.

Decernarea premiilor continuă cu premiul pentru chimie și literatură. Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anunțat vineri, iar premiul pentru economie pe 10 octombrie.

Premiile includ un premiu în numerar de 10 milioane de coroane suedeze și vor fi înmânate pe 10 decembrie.

Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.